Kayıt
|
Katılım Formu
|
Şartname
|
İlgili Linkler
|
Jüri
|
Kazananlar
|
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Goethe- Instıtut tarafından şartname çerçevesinde yarışmaya çıkartılan “BAUHAUS’U YENİDEN DÜŞÜNMEK” KISA FİLM YARIŞMASI’ na 13 eser başvurmuştur.
13 eser Seçici Kurul tarafından değerlendirilmiş olup;
mp4 / RUMUZ: BH0001
rumuzlu filmde, görüntülerin tamamı sosyal medyadan alınıp kullanılmış olup, özgün olmadığı için;
mp4 / ‘‘Yeniden Bauhaus’’ RUMUZ: SAL1
adlı film, yarışmanın gizlilik ilkesine uymadığı için;
mp4 / ‘‘dastriadischesballet’’ RUMUZ: MO1307
adlı film, ‘yarışma için üretilmesi ve daha önce yayınlanmamış bir eser’ ilkesine uymadığı için;
avi / ‘‘SON’’ RUMUZ: BE2015
adlı film, teknik şartnamenin video ve çözünürlük formatlarına dair maddelerine uymadığı için;
m4v RUMUZ: 0A86E2
teknik şartnamenin video formatına dair maddesine uymadığı için;
değerlendirme dışı bırakılmıştır.
Yarışma şartnamesine uygun 8 eser arasından ödüle layık görülen 3 eser ile ilgili olarak Seçici Kurulun belirlediği kriterler çerçevesinde yapmış olduğu değerlendirme aşağıdaki gibidir.
BauhausBauhaus’u Anlatıyor – Rumuz: HK7623 -Rıdvan Karaman-Yönetmen
Sinemasal olarak fikir, senaryo, oyunculuk, görsellik, müzik, ses, efektler güzel kurgulanmıştır. Bauhaus’u kişi ile özdeşleştirmesi; gözlük motifiyle geçmiş ile geleceğin bağını anlatması filme tat katmıştır.
Filmde fikir, senaryo, oyunculuk bulunmaktadır. Görüntü, anlatıcı dışında kullanılan birçok grafik, animasyon ve bunlara dair hareketlendirmeler,ses ve müzik iyi kurgulanmıştır.
Bauhaus’un ruhu ve tarihini anlatan, aynı zamanda Bauhaus ruhuyla hazırlanan bir film olması hedef kitle gözetmeksizin, izleyiciye Bauhaus hakkında fikir veren bir çalışmadır. Fikir, form, tasarım, işlevsellik vb. konuları yansıtmış olması ve izleyiciyi sıkmayan, bilgi veren, bakış açısı sunan ve merak uyandıran bir film olması nedeniyle 1.’lik ödülüne layık görülmüştür.
Ritmik bir filmdir. Hızı nedeniyle bazı görselleri ve yazıları takip etmekte güçlük çekiliyor olsa da bu ritmik çalışma kendi içinde bir anlatım sağlamıştır. Görsellerin ritmi (hareketli bakış efekti gibi), yazıların ritmi, sesin ritmi ve müziğin ritmi bir bütünlük ile sunulmuştur. Filmde Bauhaus’un geçmiş vizyonu ve geleceğe dair vizyonel önerisiyle ikiye ayırması güzel kurgulanmıştır.
Bauhaus’un ortaya çıkış koşulları, kuruluşu, tarihsel gelişimi, vizyonu ve öncüllerinin fikirleri arka plan ile anlatılmıştır. Ancak filmin içerik olarak en önemli özelliği günümüze ve geleceğe dair çevre, çevresel sorunlar, istekler, tüketim alışkanlıkları, yaşam koşulları, teknolojik gelişmeler gibi durumları gözeterek yeni bir vizyon sunması nedeni ile 2.’lik ödülüne layık görülmüştür.
Bauhaus’u tanımak ve anlamak (1919-2019) – Rumuz: HB2019 –
Kamil Mingü- Akademisyen
Filmin kapsam ve içeriği şartname amacına uygundur ve kriterler çerçevesindedir.
Çeşitli kesimlerden insanlara yöneltilen Bauhaus sorusu alışıldık bir yöntem olsa da filme renk katmıştır. Kısa film formatında şartnameye uygunluğu sebebiyle 3.’lük ödülüne layık görülmüştür.